Een kunstgebit is voor velen een praktische oplossing die bijdraagt aan een beter welzijn en meer zelfvertrouwen. Maar net als natuurlijke tanden, vereist een prothese de juiste zorg om in optimale conditie te blijven. Goed onderhoud verlengt niet alleen de levensduur maar voorkomt ook problemen zoals irritaties, infecties en ongemakken die kunnen ontstaan door slechte hygiëne.
Het regelmatig reinigen van je prothese helpt bij het behouden van een frisse adem en een stralende glimlach. Daarnaast kan het tijdig signaleren van slijtage of schade ervoor zorgen dat je snel kunt handelen voordat kleine problemen grote worden. Hierdoor kun je mogelijk ook een dure kunstgebit repareren voorkomen.
Dagelijkse schoonmaakroutine voor je kunstgebit
Een goede dagelijkse schoonmaakroutine is essentieel om je prothese in topconditie te houden. Dit houdt in dat je na elke maaltijd je prothese afspoelt om etensresten en bacteriën te verwijderen. Gebruik voor de dagelijkse reiniging een speciale protheseborstel en een niet-abrasieve reiniger die ontworpen is voor protheses.
Het is ook belangrijk om je kunstgebit ‘s nachts uit te doen en in een speciale reinigingsoplossing te leggen. Dit geeft je tandvlees de kans om te rusten en zorgt ervoor dat je prothese grondig gereinigd wordt.
Het reinigen van je prothese
Het grondig reinigen van je prothese kan het risico op infecties verlagen en houdt je mondgezondheid op peil. Vermijd het gebruik van heet water, omdat dit de pasvorm van je prothese kan aantasten. Naast dagelijkse reiniging is het aan te raden om eens per week een diepe reiniging te doen met een daarvoor bestemd bruistablet.
Tips voor het bewaren van je prothese ‘s nachts
Wanneer je je kunstgebit ‘s nachts niet draagt, bewaar deze dan in een bakje met water of prothesereiniger om uitdroging te voorkomen. Zorg ervoor dat het water niet te warm is en plaats het bakje op een veilige plek om beschadiging te vermijden.
Jaarlijkse check-up bij de tandprotheticus
Hoewel goede dagelijkse zorg essentieel is, mag ook de jaarlijkse check-up bij de tandprotheticus niet overgeslagen worden. Deze professional controleert de pasvorm en de staat van de prothese en kan aanpassingen maken waar nodig. Zo’n jaarlijkse controle kan helpen bij het vroegtijdig opmerken van slijtage of andere problemen, wat eventueel kunstgebit repareren kan vereenvoudigen.
Wat je beter niet kunt doen met je gebitsprothese
Er zijn een aantal handelingen die schadelijk kunnen zijn voor je kunstgebit. Bijt bijvoorbeeld nooit harde voorwerpen af en gebruik geen tandpasta’s die schurende bestanddelen bevatten. Dit kan krassen veroorzaken waar bacteriën zich kunnen ophopen. Ook is het belangrijk om niet met een vuile prothese te slapen, aangezien dit infecties kan veroorzaken.
Voeding en je gebitsprothese: een schone combinatie?
Wat je eet heeft invloed op de staat van je kunstgebit. Sommige voedingsmiddelen kunnen meer resten achterlaten dan andere en sommige drankjes kunnen vlekken veroorzaken. Het is daarom raadzaam om na het nuttigen van sterk gekleurde voedingsmiddelen of dranken je kunstgebit extra goed schoon te maken.
Lang leve je prothese: extra zorgtips voor de lange termijn
Naast de dagelijkse zorg zijn er nog enkele dingen die je kunt doen om de levensduur van je prothese te verlengen. Bewaar bijvoorbeeld altijd een reserveprothese voor noodgevallen en wees voorzichtig met het gebruik van kleefmiddelen. Overmatig gebruik hiervan kan schade toebrengen aan zowel je prothese als je mondgezondheid.
Tot slot, hoewel een gebitsprothese sterk is, kan het toch gebeuren dat deze breekt of beschadigt. In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een specialist te gaan voor kunstgebit repareren. Zelf proberen te repareren kan leiden tot onherstelbare schade en extra kosten.