Zwangerschap tijdens menstruatie, is dat mogelijk?

Het antwoord is “ja” en “nee”. Hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus van een vrouw beïnvloeden de lichaamsproductie van gonadotropine-releasing hormoon en progesteron, waardoor de baarmoederhals zich voorbereidt op de bevruchting. Tijdens sommige delen van de cyclus zwelt het baarmoederhalsslijm echter op, waardoor sperma moeilijker kan binnendringen. Maar als de menstruatiebloeding samenvalt met de eisprong of kort daarvoor plaatsvindt, is de kans om zwanger te worden tijdens de menstruatie dus groter. De eicel kan maar maximaal twaalf uur leven nadat de eierstok hem heeft losgelaten, dus sperma heeft heel weinig tijd om de eicel te bereiken en deze te bevruchten. Toch is deze situatie mogelijk, want een vrouw ovuleert meestal na haar vierde dag van de menstruatie.

De eisprong

Toch denken sommige vrouwen dat ze niet zwanger kunnen worden terwijl ze ongesteld zijn. Ongesteld zijn is zeker geen voorbehoedsmiddel! Als vrouw heb je wel enige controle over deze kwestie. Je kunt proberen betere anticonceptiemiddelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de prikpil, of vermijden dat je geslachtsgemeenschap hebt als je ovuleert. Op die manier kun je voorkomen dat de hoeveelheid hormonen in je lichaam toeneemt en de kans op een eisprong kleiner wordt. Per cyclus ben je zo’n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna vruchtbaar. Dit betekent dus niet dat je alleen zwanger kan worden tijdens je ongesteldheid. Er zijn veel sites die je vertellen over je menstruatie en cyclus, maar de meeste geven je vooral een kalender voor de maand. Je kan dit uiteraard ook handmatig bijhouden, in je agenda bijvoorbeeld. Er zijn overigens ook specifieke apps voor het meten van je cyclus en de eisprong. Dan weet je precies wat je kunt verwachten.

De maandelijkse cyclus

Wist je overigens dat vrouwen die veel met elkaar omgaan, dezelfde cyclus kunnen aannemen? Dit heet het McClintock effect. Volgens deze theorie lopen de cycli gelijk door de onderlinge registratie van chemische signaalstoffen in zweet en bloed, feromonen. Een andere verklaring, vanuit de evolutionaire biologie, zou zijn dat vrouwen tegelijkertijd ongesteld worden om tegelijkertijd vruchtbaar te zijn. De wetenschap erachter is nog steeds niet helemaal helder anno 2022. Maar wat we wel weten, is dat het bij vrouw zijn hoort. En dat je dus zwanger kan worden als je ongesteld bent. We hopen dat dit artikel je vragen over zwanger worden tijdens ongesteld heeft weggenomen. En als je het echt zeker wilt weten, raden we je aan om een zwangerschapstest te doen.

Comments are closed