Zo eet je voortaan (h)eerlijke vegan maaltijden

Veganisme is voor een steeds grotere groep mensen de enige juiste manier om te leven en te eten. Op die manier doen ze iets goeds voor het milieu én zichzelf, want veganisten of vegans zijn gezonder, energieker en hebben veel minder last van overgewicht. Vegan is trouwens iets anders dan vega. Veganisten eten net als vegetariërs geen vlees of vis. Maar vegans gebruiken ook geen melk, yoghurt, eieren, kaas, kwark en andere zuivel. Eigenlijk alle dierlijke producten worden zo veel mogelijk vermeden. Geen honing. Geen leren schoenen en riemen. Geen wollen truien en sokken. En geen zijden blouses en sjaals. Mensen die dit voor het eerst horen denken misschien dat er dan weinig overblijft. Niets is minder waar. Er zijn tegenwoordig heel veel producten op de markt die passen in een veganistische levensstijl. Wie zich er een beetje in verdiept komt tot de ontdekking dat er meer dan genoeg heerlijke en eerlijk vegan recepten zijn zodat je elke dag een gevarieerde en voedzame maaltijd op tafel kunt zetten. In dit blog nemen we je mee in de vegan levensstijl en geven we tips als jij hier ook voor kiest.

Is duur, duurt lang

Twee van de grootste misverstanden over vegan koken is dat de ingrediënten peperduur zijn en dat het heel veel tijd kost om iets fatsoenlijks klaar te maken. Ja, als je alles bij de hippe vegan traiteurs koopt ben je inderdaad best veel geld kwijt. Maar waarom zou je? Ga gewoon naar je lokale groenteboer en ontdek hoeveel vegan producten supermarkten inmiddels in de schappen hebben staan. Scheelt een hoop gedoe en geld! Gezond en vegan koken duurt ook niet abnormaal langer dan ‘gewoon’ koken, zolang je een aantal basis ingrediënten (kruiden, rijst, aardappelen, etc.) in huis hebt en terug kunt vallen op een paar eenvoudige recepten waar je mee varieert. Er zijn trouwens talloze tutorials op YouTube te vinden waardoor je een betere en snellere vegan kok wordt.

Stapje voor stapje

Het is een flinke ommezwaai die je maakt als je besluit veganist te worden. Je moet je hele leven aanpassen en je verdiepen in een veganistische levensstijl. Wees niet te streng voor jezelf als het een keer misgaat. Elke ervaren veganist zal je vertellen dat hij of zij ook wel eens in een valkuil is gestapt. Het hoort bij het proces. Probeer veel artikelen en blogs over het onderwerp te lezen en vraag aan andere veganisten hoe zij het doen. Online zijn handleidingen te vinden hoe je etiketten op verpakkingen leest zodat je snel weet of deze geschikt is voor veganisten.

Vertel over je veganisme

Het is heel belangrijk dat je omgeving weet dat je veganist bent en waarom je die keuze hebt gemaakt. Vertel wat je drijfveren zijn en dat het heel belangrijk voor je is. Als familie en vrienden weten dat je vegan bent kunnen ze daar rekening mee houden. Sluit je aan bij een online community zodat je ervaringen kunt delen met andere veganisten. Zo sta je er niet alleen voor en leer je van elkaar!

Comments are closed