Zo beïnvloedt vegan je leven op een positieve manier

Sommige mensen denken nog steeds dat vegan alleen iets is voor boomknuffelaars. Ook bestaat het vooroordeel dat eten uit plantaardige bronnen smaakloos is en dat je dan bepaalde essentiële voedingsstoffen niet binnenkrijgt. Deze vaak hardnekkige misverstanden helpen we graag uit de wereld. Om te beginnen willen we graag uitleggen waarom vegan gezond is voor je. Door vegan te eten wordt de kans op hart- en vaatziekten verlaagd. Ook bepaalde soorten kankers komen minder voor onder veganisten. Daarnaast is de kans op diabetes type 2 en overgewicht kleiner. Mensen die besluiten om geen dierlijke producten meer te eten merken na verloop van tijd dat ze meer energie krijgen en beter in hun vel zitten. In dit artikel vertellen we hoe vegan ons leven op een positieve manier beïnvloedt.

Vegan eten kan heel afwisselend

Gezond en vrij van dierlijke producten eten hoeft allesbehalve saai te zijn. Met een beetje fantasie en de juiste basiskennis en ingrediënten in huis eet je elke dag iets bijzonders. De ene dag staat er een goedgevulde groentelasagne op tafel en de andere dag waan je je in India met een kruidige curry. Kleurrijke spiesjes van groente en paddenstoelen op de barbecue, stoofschotels met gehakte cashewnoten en naanbrood, groene salade met patatjes van pompoen, peen en schorseneren… Culinair kun je alle kanten op met vegan.

Inname voedingsstoffen checken

We ontkennen niet dat een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan ontstaan door eenzijdig voeding. Maar dat is niet louter voorbehouden aan veganisten, ook omnivoren die wel dierlijke producten eten en drinken doen er goed aan om dit in de gaten te houden. We raden iedereen aan om jaarlijks de bloedwaarden te laten checken door de huisarts. Het is wel belangrijk dat je kunt aangeven welke waarden je wilt laten testen, niet alle huisartsen zijn op de hoogte van een vegan voedingspatroon. Om jezelf echt goed voor te laten lichten is het verstandig om een gespecialiseerde diëtist te raadplegen.

Aanvullende supplementen

Iedereen die te weinig essentiële vitamines of mineralen binnenkrijgt kan tegenwoordig prima extra supplementen tot zich nemen. Let op; dit vervangt gevarieerd en gezond eten niet, maar is uitsluitend ter aanvulling bedoeld. Vitamine B12 zit bijvoorbeeld niet meer in groente en fruit maar is wel belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en de gesteldheid van het zenuwstelsel. Mensen die te weinig vitamine B12 in hun lichaam hebben krijgen te maken met vermoeidheid en tintelende vingers. Ook Calcium, Omega 3, ijzer en Vitamine D zijn belangrijke mineralen en vitaminen voor een goede gesteldheid. Kijk of je dit in je voedingspatroon kunt verwerken en slik anders aanvullende supplementen.

Comments are closed