Welke kinderziektes zijn gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Ziek worden tijdens je zwangerschap, het is geen pretje. Toch kan het in de meeste gevallen geen kwaad, zeker als je bedenkt dat je als zwangere vrouw direct antistoffen aanmaakt voor je ongeboren kindje. Dat betekent niet dat alle kinderziektes zonder gevaar zijn tijdens je zwangerschap. De bekendste kinderziektes zijn onder andere waterpokken, rode hond, mazelen en ‘de vijfde ziekte’. Vooral in de eerste helft van je zwangerschap kunnen deze ziekten gevaar vormen voor jou en je ongeboren kindje.  We raden je dan ook aan om bezoek met kinderen die bijvoorbeeld waterpokken tijden een zwangerschap, te vermijden. Tenzij je de ziektes of inentingen hebt gehad toen je zelf klein was natuurlijk. In dat geval ben je beschermd door de antistoffen die je lichaam heeft aangemaakt. Lees hieronder meer over de gevaren van kinderziektes voor zwangere vrouwen. 

Complicaties bij de baby afhankelijk van de kinderziekte

Het grootste gevaar is de vergrote kans op een miskraam. Bij ‘de vijfde ziekte’ vergroot deze kans zich met zo’n 9%, maar rodehond zou bijvoorbeeld de baby kunnen beschadigen. Het verschilt per ziekte ook of je je na besmetting nog kunt laten inenten. Tegen de meeste van deze ziekten worden kinderen in Nederland ingeënt, dus de kans is groot dat er niets aan de hand is. Als je weet dat jij niet bent ingeënt als kind, kan het dus zijn dat je extra op moet letten. Als je bijvoorbeeld zelf nog nooit waterpokken hebt gehad, en je aan het einde van je zwangerschap ziek wordt, kan je ongeboren baby ook besmet raken met waterpokken. Het gevolg kan zijn dat de baby direct na geboorte erg ziek kan worden en het waterpokkenvirus kan dan voor ernstige complicaties zorgen zoals een longontsteking of hersenvliesontsteking. Een pasgeboren baby heeft nog geen weerstand opgebouwd tegen deze virussen, terwijl kinderen vaak vooral ‘alleen last’ hebben van kinderziektes. 

Besmetting met kinderziektes worden veroorzaakt door virussen, parasieten, schimmels of bacteriën. Dit kan worden overgedragen door handcontact, voedsel, seks, dieren of hoesten. Niet alle infecties zijn te voorkomen, of zijn gevaarlijk. Een normale verkoudheid kan zeker geen kwaad. Maar sommige infecties met kinderziekten, zeker als je deze zelf nooit als kind hebt gehad, of niet voor bent ingeënt, kunnen ernstige gevolgen hebben tijdens de zwangerschap. We willen je in dit artikel zeker niet bang maken, maar alert zijn tijdens je zwangerschap is altijd een goed idee. Raadpleeg in het geval van twijfel altijd je huisarts. 

Comments are closed