Wat voel je bij de eerste weken van je zwangerschap?

Symptomen zwanger: of je nu zwanger probeert te raken of juist niet, het is als vrouw altijd fijn om te weten wat de symptomen van de eerste weken van een zwangerschap zijn. Had je ongesteld moeten worden, maar ben je dat niet? Dan is dat niet altijd zoals in de film meteen een teken van zwangerschap. Het kan zijn dat je cyclus door iets anders ontregeld is. Raak daarom niet direct in paniek of loop te hard van stapel, maar blijf rustig en doe als je het zeker wil weten een zwangerschapstest. Er zijn verschillende symptomen te herkennen als je zwanger bent. Zwanger worden blijft een wonder der natuur en de meeste wetenschappelijke onderzoeken zijn er nog niet eenzijdig over uit hoe dit proces precies verloopt. Toch delen we wat informatie in dit artikel over wat je kan voelen of ervaren tijdens de eerste weken van je zwangerschap.  

Je ongesteldheid blijft uit

Het klassieke film scenario waarin je eigenlijk al meteen kunt raden dat kort daarna een zwangerschapstest in beeld komt. Zoals we eerder al schreven, hoeft dit niet altijd een symptoom van een zwangerschap te zijn. Er zijn ook veelvoorkomende gevallen van vrouwen die nog wel ongesteld worden tijdens hun zwangerschap. Vaak is het wel een verschijnsel van een zwangerschap, dat je niet meer ongesteld wordt. Het lichaam hoeft geen eisprong meer te hebben, aangezien een eicel bevrucht is geraakt en nu kan gaan groeien. 

Misselijkheid

Dit symptoom van de zwangerschap wordt in de volksmond ook wel ‘morning sickness’ of ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd. Dit is eigenlijk helemaal niet juist, want deze misselijkheid kan op elk moment van de dag plaatsvinden. Wetenschappers zijn er nog niet over uit wat hier de oorzaak van kan zijn, maar het treedt vaak tussen 2 en 8 weken zwangerschap op. Sommige vrouwen hebben overigens nooit last van misselijkheid tijdens de zwangerschap, dus laat dit niet de doorslaggevende factor zijn voor het doen van een test. 

Gevoelige borsten

Aangezien je lichaam zich tijdens de zwangerschap voorbereid op het voeden van je kind, kan het zijn dat je last hebt van gevoelige borsten in de eerste weken van de zwangerschap. Je lichaam maakt tijdens het zwanger zijn een grote verandering door, en dit kan je in het beginstadium al registreren. Overigens zijn er veel andere oorzaken voor gevoelige borsten te vinden en hoeft dit geen symptoom van een zwangerschap te zijn.

Buikpijn, bloedverlies en overmatig plassen

Buikpijn, bloedverlies en vaak moeten plassen kunnen ook symptomen zijn van het beginstadium van een zwangerschap. Dit zijn lastige indicatoren, aangezien we als vrouw wel vaker met deze drie elementen te maken hebben, ook als we niet zwanger zijn. 

Bijzondere eetlust

Bijna iedere vrouw die zwanger is geweest weet wel iets te vertellen over deze bijzondere eetlust. De Zure Bommen zijn welbekend, maar het kan ook gaan om specifieke dingen zoals het eten van groene appels, ‘Mars-repen’ of andere specifieke dingen waar je enorme behoefte aan hebt. Als het je opvalt dat je enorme trek hebt in iets bijzonders, in combinatie met de andere factoren die we beschrijven in dit artikel, kan dit een symptoom van een zwangerschap zijn en raden we je zeker aan een test te doen. 

Vermoeidheid

Het is natuurlijk niet vreemd om te bedenken dat het lichaam veel energie stopt in de ontwikkeling van een ongeboren kindje. Vermoeidheid kan daarom een goede indicator zijn van het begin van een zwangerschap. 

Wil je zeker weten of je zwanger bent, en herken je jezelf in bovenstaande? Wacht dan niet te lang met het doen van een zwangerschapstest, dan kan je namelijk het beste handelen voor jouw situatie. 

Comments are closed