Transitie van vegetarisch naar vegan

Het belang van minder vlees eten wordt steeds meer de wereld ingeroepen en grote aantallen van de bevolking zijn hier actief mee bezig. Het minder eten van vlees kan in verschillende kaders worden gezet, vegetarisch, veganistisch en zelfs flexitarisch. Hoe weet je nou wat het beste bij jouw levensstijl past? Deze vraag wordt veel gesteld aangezien iedereen een ander belang heeft bij het verminderen van vlees consumptie. In een druk leven kan het zeker moeilijk zijn om als vegetariër of vegan je lichaam te voorzien van eiwitten, helemaal als je traint. Hier kunnen aanvullende supplementen zoals vegan eiwitshakes erg van pas komen om dit gemis te compenseren. 

Flexitariërs

Mensen die op sommige dagen vlees laten staan, noemen we flexitariërs. Meer dan 80% van de Nederlanders eet regelmatig ten minste één dag in de week geen vlees. Ongeveer 50% eet 3 dagen of meer geen vlees bij de warme maaltijd. Het verminderen van vlees betekent natuurlijk niet stoppen met vlees eten. Het verminderen van vlees eten heeft al een groot effect op de totale vleesconsumptie en is een mooie tussenstap naar het mogelijk worden van een vegetariër of veganist. 

Vegetarisch en Vegan

Als mens is het zeker mogelijk om minder of zonder vlees te leven, zolang je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Iemand die geen vlees eet, maar wel ei en zuivel, heeft een vegetarisch eetpatroon. Dit heet lacto-ovo-vegetarisch. Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen melk of eieren. 

Lichaam onderhouden zonder vlees

Zoals eerder aangegeven is het zeker mogelijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen zonder vlees, Eiwitten kun je het best binnenkrijgen door het onderstaande te consumeren:

  • Groenten
  • Fruit
  • Peulvruchten
  • Granen
  • Noten
  • Zaden
  • Oliën2

Als vegetariër of vegan is het belangrijk om deze voedingsstoffen te verwerken in creatieve maaltijden en deze maaltijden te ongeveer 3 tot 4 keer in te plannen. In een druk leven kan dit zeker een probleem zijn en kunnen voedingssupplementen zoals een vegan eiwitshake erg handig zijn om gemiste maaltijden te compenseren. Vegan eiwitshakes zijn overig een aanvulling en geen vervanging, het is dus belangrijk om altijd genoeg maaltijden binnen te krijgen en vegan eiwitshakes te gebruiken als aanvulling. 

Comments are closed