Kan een zwangerschapstest vals negatief zijn?

Vals-negatieve tests komen weliswaar niet vaak voor, maar er zijn zeker gevallen bekend van fout-negatieve zwangerschapstests bij vrouwen die later ontdekten dat ze zwanger waren. Het is belangrijk dat je een duidelijk antwoord krijgt. Dit kun je doen door nog een keer te testen of bij de huisarts langs te gaan, voordat je er vanuit gaat dat je niet zwanger bent. In dit artikel vertellen we je hoe het precies zit met zwangerschapstesten en valse negatieven.

Hoe werkt een zwangerschapstest eigenlijk?

Een zwangerschapstest werkt door het meten van het niveau en de aanwezigheid van humaan choriongonadotrofine, hCG. Dit hormoon wordt tijdens de zwangerschap in grote hoeveelheden geproduceerd, vooral in de eerste weken, en is kort na de bevruchting aantoonbaar in de urine van de vrouw. Om goed te kunnen werken, moet de test meetbare hoeveelheden hCG kunnen detecteren. Als er een vage lijn op het testvenster verschijnt, ben je mogelijk zwanger. Als de lijn er donker of dik uitziet, ben je dat (helaas) niet. Je kunt de test al gebruiken op de eerste dag van je gemiste menstruatie. Je moet dan wel wachten en nog een tweede keer testen, want een test die te vroeg in je cyclus wordt uitgevoerd, geeft geen uitsluitsel. Idealiter wacht je nog langer en doe je de test in de tweede of derde week na je gemiste menstruatie.

Hoe zit dat dan met vals negatieve uitslagen?

Het antwoord op de vraag ‘Kan de uitslag van een zwangerschapstest vals negatief zijn?’ is dus: ‘Ja, het is mogelijk een negatief resultaat te krijgen op je zwangerschapstest, ook al ben je zwanger.’ Dit verschijnsel wordt vals-negatief genoemd (of minder vaak maar nauwkeuriger “gemist” of “vertraagde” uitslag). Het doet zich voor als de urine te verdund was in het monster dat voor de test werd gebruikt en/of als er onvoldoende tijd zat tussen de eisprong of de geslachtsgemeenschap en het verzamelen van de urine. De belangrijkste reden voor een vals-negatief resultaat is dat je een chemische disbalans in je lichaam hebt die zich pas later in de zwangerschap manifesteert. Wanneer je een kindje verwacht, is het goed mogelijk dat je daar spanning of stress over voelt. Dit kan op zijn beurt ook je hormonen veranderen en het niveau van hCG in het bloed beïnvloeden. Vals-negatieve resultaten lijken vrij zeldzaam te zijn, vooral als de zwangerschapstest nauwkeurig wordt uitgevoerd. Als je denkt dat je een vals-negatieve zwangerschapstest hebt gehad, kun je de test het beste twee of zelfs drie keer controleren. Probeer je niet te veel zorgen te maken over deze fout-negatieve resultaten. Er is een goede kans dat alles in orde is als je zwanger bent en een vals-negatieve zwangerschapstest uitslag heeft niets te maken met of je een gezonde baby krijgt als het tijd is om te bevallen.

Kortom: Heb je het gevoel dat je een tweede of derde test moet doen, of zelfs naar de huisarts moet om te testen? Luister daar dan naar! Jij kent je eigen lichaam het beste. 

Comments are closed