Hoe krijg je na je bevalling op een gezonde en verantwoorde manier je shape terug?

Als je net bent bevallen, is terug in vorm komen wellicht het laatste waar je aan denkt. Toch raden we je aan om zodra je voelt dat je er klaar voor bent, weer terug in vorm te komen en om eventueel af te vallen na je zwangerschap. ‘Back in shape’ komen helpt je niet alleen om fitter en gezonder om te gaan met alle nieuwe stress die bij een kindje verzorgen en opvoeden komt kijken, het zorgt er ook voor dat je sterker bent, zowel fysiek als mentaal. En zeg nu zelf, het is eigenlijk ook best lekker dat je even een momentje voor jezelf hebt. Goed voor jezelf zorgen is helemaal niet egoïstisch. Wanneer jij immers goed in je vel zit, heeft dat indirect ook een positief effect op je kindje. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips over hoe je na je bevalling op een gezonde en verantwoorde manier je shape weer terug krijgt.  

Stap voor stap afvallen na zwangerschap

Allereerst is het natuurlijk een goed idee om te kijken wat je aan kunt. Ieder lichaam is anders, ieder kindje is anders, en iedere bevalling is anders. Als je net een zware keizersnee of andere ingreep achter de rug hebt tijdens de bevalling, is het niet verstandig om snel weer in de sportschool te staan. Dit voel je zelf het beste aan, en indien nodig kun je dit bespreken met je arts. We raden je aan om eerst eens te kijken hoe het gaat tijdens het lopen van een blokje om. Een korte wandeling, met of zonder kinderwagen, kan een goede start zijn om even lekker het huis uit te zijn. Zeker na de lunch is het heerlijk om even te wandelen. Afvallen na een zwangerschap is niet makkelijk. Probeer stapje voor stapje te wennen aan de staat van je lichaam, zonder dat je deze overbelast. 

Personal fitness

Ben je weer toe aan wat meer beweging? Ready to hit the gym? Ga dan niet ‘zomaar’ aan de slag. De meeste mensen lopen blessures op omdat ze teveel van zichzelf vragen om snel af te vallen na een zwangerschap en oefeningen niet op de juiste manier uitvoeren. Als je het je kunt veroorloven, raden we je aan om met een personal trainer aan de slag te gaan. Het loopt waarschijnlijk nooit exact volgens plan, maar zonder plan ben je nergens! Het fijnste is als je een vaste sportschool kunt vinden die dichtbij je huis is. Zo kun je er lopend heen, en hoef je je alleen te focussen op welke outfit je aan hoeft te doen. Er zijn tegenwoordig ook veel sportscholen te vinden waar er in groepsverband ‘personal fitness’ trainingen worden gegeven. Zo kun je toch genieten van professionele begeleiding, maar betaal je niet de hoogste prijs. Indien je niet nieuw bent in de sportschool, maar wel voor het eerst bent bevallen en wilt afvallen na de zwangerschap, raden we je aan om een verstandig plan op te stellen waarbij je jezelf de tijd gunt om weer terug in je oude shape te komen. 

Gezonde voeding

Dan is het natuurlijk verstandig om goed te kijken naar je voeding als je wilt afvallen na de zwangerschap. Helemaal als je ook borstvoeding geeft, kan dit zorgen voor wat nieuwe ervaringen rondom je dieet. Online kun je hier een hele hoop over vinden.

Je hoeft het wiel dus niet opnieuw uit te vinden om af te vallen na je zwangerschap. Er zijn ontzettend veel moeders die je voor zijn gegaan in dit proces, en de belangrijkst tip die we je tot slot mee willen geven, is om hulp te vragen. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen, je moet alleen wel zelf om hulp vragen. Of het nu gaat om het maken van een dieet of work out plan, of om hulp vragen bij het regelen van oppas. We wensen je heel veel succes en plezier in deze periode. Gun jezelf de tijd! 

Comments are closed