Kan een blaasontsteking negatieve gevolgen hebben voor je zwangerschap?

Een blaasontsteking komt veel voor onder vrouwen die zwanger zijn. Het leidt tot problemen bij het plassen aangezien het een branderig gevoel bij het plassen kan geven, maar is doorgaans steeds eenvoudiger te behandelen.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking die zich voordoet aan de binnenkant van de blaas. De ontsteking wordt vrijwel altijd veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën komen de blaas binnen via de plasbuis. De bacterie die dit het meest veroorzaakt wordt de E. coli bacterie genoemd. Deze bacterie leeft in de darmen van het lichaam. Een blaasontsteking is vervelend, maar is niet besmettelijk.

Zwanger en blaasontsteking

Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap komt helaas veel voor onder vrouwen. Het is vrij normaal dat je last hebt van enkele van de symptomen. Zo moet je bijvoorbeeld vaak plassen als je zwanger bent. Dit maakt het daarom lastig om een blaasontsteking te herkennen. In de meeste gevallen is een blaasontsteking niet gevaarlijk, mits het op tijd wordt geconstateerd en aangekaart zodat het kan worden behandeld. Bij een onbehandelde blaasontsteking kan een nierbekkenontsteking worden opgelopen, wat gevaarlijk kan zijn voor jezelf en je baby. Daarnaast kan het ook vervroegd weeën opwekken.

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap behandelen

Heb je een idee dat je last hebt van een blaasontsteking? Laat je urine dan controleren door je huisarts. De huisarts kan indien nodig een antibiotica voorschrijven die niet schadelijk is voor zwangere vrouwen en de baby. Een andere manier is om de blaasontsteking zelf te laten verdwijnen door veel (water) te drinken en de bacteriën door plassen snel de urinebuis te laten verlaten. Daarnaast dragen producten met vitamine C ook bij aan de genezing.

Hoe kan je een blaasontsteking voorkomen?

Om de kans op een blaasontsteking te verkleinen is het belangrijk om veel te drinken (minimaal 1.5 liter per dag). Daarnaast wordt er geadviseerd om het plassen niet uit te stellen en de blaas geheel leeg te plassen. Na het vrijen is het ook van belang om gelijk te plassen, zo worden de bacteriën direct verwijderd uit de urinebuis. Een laatste protip: cranberrysap drinken kan soms een urineweginfectie voorkomen.

Comments are closed